“En forårsaften i 1965 forlod en fransk diplomat sin lejlighed på Bryanston Square ved Marble Arch i London. Han skulle til et middagsselskab ved nogle venner. Han var let til mode, hans smoking var presset og håret nyklippet. Et par dage i forvejen havde han fået at vide at den danske tronfølger skulle være æresgæst. Han svor ved sig selv at han ville forlade det formentlig stive selskab så tidligt som han anstændigvis kunne.”
Skæbne forpligter af Prins Henrik (oversat fra fransk efter “Destin Oblige” 1996)
Forlag Aschehoug
Læst på dansk
Sideantal 296
Lånt på biblioteket
Min kæreste synes ærligt talt, det var temmelig mærkeligt, da han opdagede, at jeg sad og læste en bog af Prins Henrik. Tjo, måske nok – men jeg kan godt lide at udvide min horisont, og prinsgemalen har haft et begivenhedsrigt liv. Det starter i Frankrig og straks efter barnedåben drager han til Indokina med sin familie.
“Efter at jeg havde modtaget dåbens vand og fornavnene Henri Marie Jean André, smurte min far mine læber med Jurançon-vin og et fed hvidløg, sådan som man gjorde ved alle prinser af Navarra og den senere kong Henrik IV af Frankrig, der lige som min familie er fra Béarn.”
Livet bringer ham tilbage til Frankrig under 2. verdenskrig, tilbage til Indokina, til Paris, London og ikke mindst København. Bogen beskriver Prins Henriks opvækst i Indokina og i Frankrig, familielivet med forældre og en stor søskendeflok, om gode såvel som mindre velstillede tider. Historien tager sin begyndelse i London i 1965, hvor Prins Henrik møder Danmarks tronfølger, Margrethe til et middagsselskab. De forelsker sig og bliver gift – bogen er prydet med fine billeder af det unge par, børne- og ungdomsbilleder af Prins Henrik, af Joachim og Frederik og det er dejligt illustrativt.
Prins Henrik beskriver sin opvækst, livet som prinsgemal, han skriver om sproglige finurligheder (han er uddannet indenfor sprog), vin, verdensforhold, sine rejser, protektorater og meget mere. Det er interessant at få et indblik i og få mere at vide om manden, som altid står bag Dronning Margrethe. Det skal sige, at bogen har nogle år på bagen efterhånden (1996) og hele historien om at blive “skubbet” i baggrunden, der var så meget i medierne for nogle år siden er, af naturlige årsager, ikke med.
Den skønne rababersaft i flaskerne blev der drukket i rigelige mængder af blandet med danskvand på de varme sommerdage. Arh! Ikke dårligt i selskab med en bog… hvis ungerne giver en lov!
Skriv et svar