Hjælp!!!
Jeg har ALTID (virkelig altid) organiseret min bogreol alfabetisk. Da jeg var yngre endda med markering af “A”, “B”, “C” osv., så det var “hjemmebibliotek” i bedste stil. Senere, som min bogsamling er blevet større, og der er kommet både “fagbøger”, voksenbøger, engelske bøger mv. til, er ungdoms/voksenbøgerne (herunder de få digtsamlinger jeg ejer) stadig sorteret alfabetisk, det samme gælder “børnebøgerne” og de engelske bøger – hver for sig vel at mærke. Derimod har mine fag- og rejsebøger altid bare haft en hylde med en lidt random opsætning, der er også knap så mange og de er til at få overblik over uanset hvordan jeg sætter dem op. Det samme gælder i øvrigt mine kogebøger.
Men jeg er løbet lidt ind i problemer, det er særligt i forhold til min samling af engelske bøger. Mange af dem er store og tykke hardback bøger, og de er så høje, at de på nogle af hylderne ikke kan stå med ryggen ud, så det er muligt at læse titlen. Desuden har jeg en Harry Potter-boks, som jeg ikke nænner at tage mine bøger ud af, og de kan derfor ikke skilles ad, selvom bøgerne kræver hyldeskift. I dag har jeg derfor gjort det (meget grænseoverskridende), at jeg har sat mine engelske bøger op fuldstændig tilfældigt. Mere eller minde i hvert fald. Jeg har så vidt muligt holdt serier sammen, det samme gælder bøger af samme forfatter (som ikke lige er serier altså). Nu kan man igen bøgernes rygge – og det er helt vildt dejligt, og derfor ikke længere så grænseoverskridende. Alligevel tænkte jeg, det kunne være rart med lidt in-put til organisering af bogreolen – så hvordan er jeres bøger organiseret? Har I mon adskilt danske og engelske bøger? Skønlitterært og fagligt? Er jeres organiseret alfabetisk, efter farver, random eller noget helt andet? Fungerer det? Hvad er godt og hvad fungerer mindre godt?
Jeg kan bruge inspirationen! Og måske kommer jeg til at gøre op med min ellers livslange alfabet-mani?? Selvom jeg har overvejet om mine almindelige bøger (det er de danske skønlitterære ungdoms/voksenbøger) skal sættes op random, så ved jeg ikke, hvordan “random” i så fald skulle være – for helt random kommer nok ikke på tale. Jeg skiller ikke serier og forfattere ad – men derudover ville jeg mon så organiserer i yndlingsbøger, temaer, genre eller noget andet. Jeg ved det ikke.
Kunne der mon være interesse i en guidet tur i min bogreol i et par indlæg?
Jeg ville elske en guidet tur i din bogreol!
På grund af pladsmangel, har jeg ikke rigtig haft mulighed for at organisere mine bøger særlig godt. Jeg har haft bøger stående inde bag ved dem man kan se og liggende ovenpå de laveste af dem..Jeg er derfor nok ikke den mest kyndige til at give råd, men jeg har fra tid til anden haft nogle af de højeste bøger liggende lodret, og jeg synes faktisk det har givet en god effekt. Hvis man vælger en serie af bøger i samme højde og laver en lodret stak, kan det se rigtig fint ud, uden man behøver ødelægge systemet 🙂
Åh ja, det kan være man skulle overveje det med en lodret stak – d
et kunne nok afhjælpe mine problemer hist og pist 😉
Jeg inddeler nok mest i genrer som jeg synes giver mening for mig. Jeg ville gerne inddele mine bøger alfabetisk ud fra forfatternes efternavne men så opstår problemet når man også ejer faglitteratur og biografier. Så kan man jo gøre som biblioteker og inddele skønlitteratur efter forfattere og andre bøger efter den kategori de hører til 🙂
Jeg har også overvejet genre, men kunne lige forstille mig, at jeg ville komme i bekneb med nogle bøger, som ikke er til at kategorisere – der er alfabetet trods alt ikke til at gå fejl af. Men det er dejligt med ideer!
Da jeg var barn, var mine bøger sorteret alfabetisk og i serier (en overgang med kartotekskort… Det var vist noget med Alletiders Jul)
Nu har jeg ikke så mange bøger, da jeg dels er begrænset at reolens størrelse, dels plejer at give de bøger videre, som jeg ikke enten har lyst til at læse igen eller som på en eller anden måde giver nogle positive associationer – Men dem jeg har er først sorteret i læst/ulæst (de sidste fylder to små hylder og er stillet i prioriteret læserækkefølge), derefter efter forfatternes nationalitet. Det ville ikke give mening for mig at bøger af samme forfatter ad, fordi jeg tilfældigvis har nogle af bøgerne på dansk; derimod giver det glimrende mening for mig med 1 hylde til britiske forfattere, 1 til amerikanske, 1 til danske og andre nordiske, 1 til russiske, 1 til franske og spanske og 1 til tyske (som deler pladsen på nogle lave hylder med de bøger, der ikke var plads til sammen med deres respektive landsmænd, og som er forvist til rodehylden pga. deres størrelse.
Jeg er ret sikker på, at ingen andre end mig selv kan finde ud af mit “system”. Men jeg synes egentlig, det er ret hyggeligt – og så føles det på en måde lidt oprørsk sådan at have en semi-rodet bogreol;)
Haha, det lyder omstændeligt med kartotekskort og det hele 😉
Du har da et system, pyt med det kun er dig der kan finde rundt i det – så ved du jo hvor bøgerne er om ikke andet!
Og god ide i øvrigt med at give bøger videre, jeg burde måske være bedre til at få sorteret lidt ud i mine bøger
Mine bøger har nok altid været organiseret ret tilfældigt. Mime serier står altid sammen men ellers har deres placering været præget af højde og hvilke hylder på reolen hvor de kunne stå.
Jeg flyttede for en måneds tid siden, så nu skal jeg finde ud af hvordan de skal stå nu. Har overvejet at gøre det alfabetisk, men det ender sikkert med noget helt andet.
Spændende med nyindretning af bogreol – det er altid et hyggeligt projekt!
I mine reoler hersker der tilfældig orden. Bøgerne står hvor der er end nu er plads til dem højdemæssigt og de er ikke sprogligt opdelt.
Bøger i serier står altid samlet og jeg forsøger også at stille bøger i samme forlagsserie, f.eks forlaget Bechs klassikere sammen, fordi de har samme design på ryggen og det ser flot ud når de står sammen.
Jeg prøver også at stille bøger af udenlandske forfattere samlet, f.eks. står alle mine bøger om Kina eller af kinesiske forfattere sammen og der efter er de inddelt i kontinent, så alle asiatiske bøger står sammen osv.
Mine bøger har også været genre opdelt, f.eks. alle krimier samlet osv. men på grund af plads mangel er det gået helt fløjten.
En ting er dog sikkert, jeg kommer aldrig nogensinde til at stille mine bøger efter farve, det ser flot ud, men det kan simpelthen ikke fungere i min verden.
Nej, det der med farveopdeling kommer heller aldrig til at fungere for mig.
Jeg kan godt li’ ideen med at inddele efter land/kontinent.
Hos mig hersker alfabetet. Min skønlitterære expedit-reol bugner i tre lag, men alle bøger er sorteret efter forfatternes efternavne. Mine faglitterære bøger bor på min anden expedit-reol i soveværelset, men der er de opdelt efter emne – historie, litteratur, lingvistik og kærestens IT-bøger. Jeg har tidligere prøvet det med at stille dem op efter farve og genre, men jeg endte med at bruge for lang tid på at finde den bog, jeg skulle bruge. Så hos mig er alfabetiseringen kommet for at blive 😀
Godt at høre, jeg ikke er den eneste med alfabet-mani! Og altså, der er jo heller ikke noget at rafle om på den måde! Har du mon blandet de skønlitterære bøger sammen uanset sprog?
Ja, det har jeg – min samling er efterhånden mere engelsk end dansk, og for mig er det ét fedt at læse dansk eller engelsk. Det er slet ikke noget, som jeg tænker over længere, udover oversættelsesproblematikken; såfremt et værk hverken har dansk eller engelsk som originalsprog ender jeg tit med bevidst at købe den engelske, fordi den danske oversættelse tit er begået med den engelske som ‘kilde’ – og så synes jeg, at værket kommer et trin for langt væk fra sit originale udtryk, og det er synd. Hvis det giver mening 😀
Ja, det gør det, helt sikkert! Har ofte tænkt, at hvis originalsproget ikke var engelsk, så har jeg heller villet læse bogen på dansk end engelsk, fordi det jo under alle omstændigheder ville være en oversættelse… Har ikke tænkt på det du skriver, men det giver god mening 🙂
Læser også rigtig mange engelske bøger efterhånden, så måske jeg på sigt også kommer til at blande mine skønlitterære sammen uanset sprog!
Sikke en fin bogreol, du har. Den vil jeg meget gerne se mere af! 🙂
Da jeg ikke har særlig meget plads til alle mine bøger, har jeg to rækker i min bogreol. På den bagerste række stiller jeg mine knapt så pæne bøger, og de pæneste stiller jeg på forreste række.
Ellers har jeg faktisk ikke så meget system i min bogreol. Jeg stiller bøger sammen, når de ser pæne ud ved siden af hinanden, og når de passer sammen i højden. Jeg bryder mig ikke om at ordne dem i farver, så bogreolen er en form for regnbue. I min optik er det pænest, når der er alle mulige farver ved siden af hinanden på de enkelte hylder 🙂
Noget, der dog kan hyle mig helt ud af den, er, når man skiller serier ad. Jeg har alle mine serier stående sammen, go det gælder også særlige udgaver fra eksempelvis forlaget Penguin.
Det er altid spændende at omorganisere sin bogreol. Jeg glæder mig meget til at følge med i processen 🙂
Ja, det er dejligt med en farvestrålende bogreol – heller ingen regnbueopdeling hos mig!
Jeg er heller ikke vild med at adskille serier eller bogserier, dog har jeg alligevel gjort det lidt i min engelske sektion (ok, nu lyder min bogreol, vist større end i virkeligheden!), men det er en af kærestens bogserier, og han er SÅ ligeglad. Serien – eller serierne – er i øvrigt for nogles vedkommende i paperback og andre i hardback – og det retfærdiggør det, synes jeg. Og så længe det ikke er min egne bøger… høhø!
Før sat jeg bare bøgerne op som jeg købte dem. Dog satte jeg faglitteratur for sig selv.
Jeg har selv lige ordnet min bogreol, og har lavet en video men har ikke lagt op endnu.
Jeg har sat mine op efter land, og så efter forfatterens efternavn og til sidst efter årstallet bogen er udgivet hvis jeg har flere bøger fra den samme forfatter. Hvilket har opdelt de tykke bøger sådan at de ikke står på dem samme hylde.
Jeg glæder mig til en guidet tur i din bogreol, når du får lagt videoen op! 🙂 Der er bare ikke noget bedre end at snuse rundt i andres bogreoler!
Jeg har tre reoler der er organiseret på hver sin måde. Den første er min to-read-reol, hvor bøgerne står i kronologisk rækkefølge – efter hvornår jeg har fået dem. Så har jeg en reol, der står alm. alfabetisk og til sidst har jeg min yndlings reol, hvor de er opdelt efter farve.
Der var engang jeg også havde gang i noget genre-inddeling, men det holdt ikke rigtig …
Se – dét var smart! Idéen med en to-be-read-reol må straks pakkes flot ind og sælges til ham manden 😀 😀
Det lyder som om, du har rigtig mange bøger! 🙂
Sikke en flot bogreol!
Mine bøger står ret tilfældigt, serier står sammen i rækkefølge, og så vidt som muligt lader jeg bøger af samme forfatter stå sammen. Jeg er virkelig tiltrukket af at opstille bøger alfabetisk, men på den anden side ville det betyde en evig omrokeren, som jeg nok ville blive træt af i længden. 😀
Tak! Jeg hygger mig faktisk med at rykke lidt rundt, når nye bøger skal ha’ deres plads 😉
Jeg kender kun alt for godt til det der alfabet-mani. Jeg kan kun have mine bøger i alfabetisk rækkefølge, dog har jeg (grundet pladsmangel) stillet mine engelske bøger for sig, Harry Potter bøger og fagbøger for sig.
Hvis du får nogle fede fifs må du meget gerne skrive et indlæg om det! 🙂
Tror heller ikke lige jeg sådan kommer væk fra alfabet-manien – den er indgroet i mig! Men måske går jeg (på et tidspunkt) så vidt, at jeg blander mine danske og engelske bøger… der skal først samles mod, og måske kommer det aldrig!?