I anden del af mit hindbærsnitteinterview med Nanna Foss og Boris Hansen kommer det mest til at handle om Nanna og Spektrum-serien. Lad mig afsløre med det samme, hun holder kortene tæt ind til kroppen! Heldigvis giver Boris mig en hjælpende hånd senere i interviewet, i et forsøg på at få hevet et par teasere frem i lyset. Kan du ikke vente på det, så er der heldigvis et par fif til hvordan du selv kan komme et svar nærmere Spektrum 3 – du skal bare arbejde lidt for sagen, så er det ikke umuligt. Denne gang er der desuden fokus på musik – både i ørene og teksten.
Bente: Nå, Nanna… Efter jeg havde lavet mine spørgsmål og sendt dem til dig, så jeg, du havde skrevet på en spørgsmålsrunde på Instagram, hvad man ikke skulle spørge dig om – men nu har jeg gjort det alligevel – hvem er hovedpersonen i Spektrum 3?
Nanna: Der er nogen af mine læsere, der har gættet det. De har læst tilbage i bind 1 og 2, og jeg har sagt åbent, at der er hints og man vil godt kunne gættet det. Så det er ikke sådan, at det er hemmeligt, men det er bare ikke offentligt endnu fordi, det er en hovedperson, jeg tror folk vil ha’ ret mange meninger om – både positive, men også negative. Så det er også derfor, jeg trækker afsløringen lidt. Jeg vil faktisk gerne ha’ skrevet første udkast af bogen helt færdigt, og ha’ en bagsidetekst, som jeg kan offentliggøre samtidig med hovedpersonen.
Nanna: Jeg tror godt, man kan gætte hvem det er, hvis man nærlæser de kommentarspor, der har kørt.
(Bente: Så er dén opfordring hermed givet videre!)
Nanna: Jeg sidder og skriver på en bagsidetekst. Det at koge ned, hvad temaet i min historie er, prøve at få det til at lyde spændende – det er svært. Den har jo været længe undervejs, den her bog, så jeg er lidt spændt på, hvad folk siger til den, fordi jeg skrev bind 1 og 2 lige efter hinanden. Jeg skrev første udkast til bind 2, mens jeg ventede på at få antaget bind 1 og det er jo ved at være flere år siden. Jeg har brugt enormt meget tid på, Forfatterskolen for Børnelitteratur, som jeg lige har afsluttet, og så er jeg begyndt – heldigvis – at få en del underviser- og foredragsholderjobs af forskellig art, men det kræver også meget tid. Så jeg prøver at blive bedre til at få skrevet lidt på det hverdag. Og nu er vi her, og jeg kan skrive meget intensivt, men det kan jeg jo ikke gøre hver anden uge. “Hej hej familie nu laver jeg skrivecamp” – jeg skal også kunne skrive på den derhjemme. Jeg kommer til at skrive rigtig meget på den her i sommermånederne, så jeg tror nærmest ikke, jeg kommer til at holde ferie.
Bente: Jeg kan rigtig godt li’, at du giver hovedpersonerne forskellige stemmer, og det er lykkedes rigtig godt med de to første, og de er jo vildt forskellige, men du skal stadig finde på så mange andre forskellige personer – kan du blive ved med at give dem hver deres unikke stemme og adskille dem fra hinanden?
Nanna: Altså det håber jeg jo, det er noget af det, som jeg går enormt meget op i, når jeg læser selv. Hvis man skal sidde og blade tilbage i en bog med skiftende synsvinkler for at komme i tanke om, hvem man er inde i hovedet på, for man kan ikke høre forskel på, om det er hende teenagepigen på 16 eller ham bad-ass fyren med tatoveringerne på 25, for de har samme malerismer – de gør de samme ting, når de er nervøse. Det tænder jeg enormt af på og det trækker mig ud af den indlevelse, man meget gerne skal ha’ når man læser en bog. Så det er noget jeg virkelig øver mig meget i og er meget opmærksom på, når jeg selv skriver – at skabe den her variation Og det er ikke fordi, det er noget, jeg har gjort til perfektion i de to første bøger, men det fylder rigtig meget. Helt ned på sprogniveau, hvad gør de når de er nervøse, og se hvilke ord de bruger, hvordan de er i en samtale – tager de magten. Det er også sådan noget, der er vildt sjovt at sidde og nørde med på Forfatterskolen for Børnelitteratur, helt ned på sætningsniveau, hvem har magten i en samtale. Hvordan udtrykker man vrede, vender man det ind af, vender man det ud af. Også symbolsprog, synes jeg er vildt sjovt at arbejde med – med Pi fx, er mange af hendes følelsesmæssige beskrivelser noget med ild eller gnister eller gløder eller varme. Det skal jeg så helst prøve at undgå at bruge, når jeg beskriver ting med de andre, og ligesom give dem hver deres symbolsprog uden, at det selvfølgelig bliver for overdrevet. Der har Boris faktisk været meget god i den bog, jeg sidder og skriver nu, hvor jeg har fundet et andet symbolsprog. Han har testlæst de første kapitler og har sagt, ja det er meget fint det her, men det bliver sgu også for meget, når du laver fjerde-femte metafor af samme type på en side – så det er noget med at finde en balance. Det er også en af grundene til, at jeg tror, det tager så lang tid at redigere mine bøger. En af grundende til, at den her trejde bog har været så langsom i sin opstartsperiode er fordi, det har været en person, der har været så svær at finde stemmemæssigt. Hvem er du, hvordan ser du verden, hvilken farve briller har du på, når du kigger ud på din omverden – er det positivt, er det negativt. Temperamentsmæssigt, udtryksmæssigt, hvilke ord bruger du. Hvordan ser du dig selv, hvordan ser du andre. Det kan sige enormt meget om en person. Man skal jo vide det så man kan hentyde det til sin læser og det kræver også, at du kender din karakter rigtig meget og jeg har brugt rigtig lang tid på at skrive karakteren frem.
Bente: Nu bliver det lidt mere konkret – kommer der til at være tidsrejser længere frem end vores nutid?
Nanna: Jeg vil sige det sådan, at de i hvert fald kommer til at skulle forholde sig til fremtiden meget bogstaveligt.
Bente: Skriver du med musik i ørene?
Nanna: Det gør jeg tit, rigtig tit, fordi det giver en eller anden form for koncentration. Der er nogen, der ikke kan skrive med musik i ørene. Jeg synes også, nogen skrivefaser, fx hvis jeg skal læse korrektur og skal være meget tekstnært, at det så kan være forstyrrende at høre andre ord, men det kan være fint at høre instrumentalmusik. Jeg vil sige i den første fase, kan det være rigtig fedt ligesom at finde noget musik, der har en eller anden stemning. Jeg laver også playlister på Youtube, jeg har en forfatterkanal, jeg bruger til at samle playlister til de enkelte Spektrum-bøger, hvis jeg finder en sang, der enten i tekst, stemning eller tematik passer til en person i en af bøgerne, så går jeg ind og tilføjer den.
Bente: Og musikken spiller jo også en ret stor rolle i Pi’s bog – hvordan fik du det med, det er ret godt kringlet, var det en tanke, du havde fra starten af eller dukkede det op? Sad du og lyttede til Beatles?
Nanna: Det kan jeg egentlig ikke huske. Jeg kunne godt li Beatles, da jeg var barn og ung også, og har hørt det enormt meget. Min far især hørte meget Beatles og så tror jeg egentlig, at det var meget naturligt, når de tog tilbage dertil 60’erne og med en person, som går meget op i musik, at det så var Beatles for de var jo ikoniske den gang. Og når man så begynder at grave, er der overraskende mange af teksterne som passer til tematikkerne, jeg har i 2’eren.
Bente: Så du begyndte faktisk først at grave tekster, da du var igang?
Nanna: Ja, altså, efter jeg havde tænkt, der skal være noget med Beatles og 60’erne og sådan noget. Jeg kan egentlig ikke huske, om jeg kendte “I Will” inden. Jeg har helt sikkert hørt den, men jeg tror ikke, jeg havde bidt mærke i, der var en sang, der passede perfekt til en af karaktererne – så det var bare sådan en “det går op nu”. Jeg havde besluttet mig for, at der skal være noget med Beatles, og han havde fået sit navn, ham Will, der, så det var ligesom bare to puslespilsbrikker, der lige kyssede hinanden. Jeg tænkte, årh, fedt mand. Så det er dejligt. Det har vi (Nanna og Boris, red.) også snakket om, det der med når ting lige pludselig går op uden, at man helt har planlagt det . Det er altså ret fedt. Det er ikke så tit, det sker.
—
Hold øje med bloggen, for 3. del af interviewet kommer til at handle om skrivecamp, testlæsning og så giver jeg Nanna og Boris mulighed for at stille hinanden spørgsmål… glæd jer!
I mellemtiden – kan du læse mere her:
1. del af interviewet med Nanna og Boris
Spektrum 1: Leoniderne
Spektrum 2: Geminiderne
Skriv et svar