/Reklame – sponsoreret af Bog & Idé/
Surdej af Cathrine Brandt, udgivet af samtalepartner.dk i 2020, 172 sider
Jeg har eksperimenteret med surdej før uden rigtig at have haft succes med det, og jeg vidste, at hvis jeg skulle give det et forsøg igen, så skulle det være med Cathrine Brandts opskrift.
Som så mange andre påbegyndte jeg mit surdejseventyr under covid-19, for med masser af hjemmetid, var der rig lejlighed til at nusse om endnu en lille størrelse. Eller i hvert fald større sandsyndlighed for, at jeg ikke ville glemme den i hverdagens travlhed. Det har vist sig at være den bedste idé, for på den måde er vi blevet så gode venner, min surdej og jeg, at jeg nu har så meget føling med den, at jeg også kan styre den, når det er hverdag igen.
Cathrine Brandts bog er – udover at være fyldt med virkeligt lækre billeder og bagværk – også overskuelig og giver et godt overblik over virkemidler, teknikker, værktøj, tips og tricks mv. Der er basisopskrifter, opskrifter for mere øvede, opskrifter på almindeligt bagværk som boller og brød, men også mulighed for at bage pølsehorn, pizza og hotdogbrød.
Jeg synes efterhånden, jeg bager ret gode og sprøde boller. Brødet har jeg dog brug for at øve mig lidt mere på – smagen er god, men det hæver ikke så meget som jeg gerne vil. Der er også stadig plads til forbedring af luftigheden generelt – og jeg prøver mig frem med meltyper, æltning og shaping.
Vi har også fået en fast tradition med fredags- (eller lørdags)pizza herhjemme – pizza er altid et hit hos ungerne, og det er altså bare lidt mere lækkert med sådan en surdejspizza. Sommetider laver jeg dem selv, andre gange pynter ungerne deres egen.
Det er endvidere værd at nævne, at Cathrine Brandt går op i madspild – også når det gælder surdej. For det første arbejder hun i opskrifterne med små mængder surdej, så man ikke ender op med en masse overskudssurdej – for det er ærgerligt bare at smide god mel ud – og derudover har hun forslag til, hvordan man bruger den surdej, der trods alt kommer til overs. Jeg freestyler selv på den front og smider gerne surdej i det meste af det jeg bager i kombination med gær – det giver et sindsygt lækkert, luftigt og saftigt resultat i fx fødselsdagsboller og kanelsnurrer.
Jeg kan virkelig anbefale Cathrine Brandts bog, hvis du også har lyst til at komme igang med at bage med surdej. Jeg har prøvet andre opskrifter af før, men endelig har jeg fået det til at lykkes ved at bruge Cathrines fremgangsmåde.
Der er også masser af inspiration til surdejsnørderi og opskrifter, du ikke anede, der kunne bruges surdej til på Cathrine Brandts instagram @cathrinebrandtdk
Skriv et svar