Det litterære apotek af Nina George (org.titel “Das Lavendelzimmer”), udgivet af forlaget Bazar i 2016 (org. 2013), lånt på biblioteket, 395 sider, 3,5/5 stjerner
Den her bog bliver båret af det helt igennem geniale koncept, om en husbåd ombygget til et litterært apotek. Jeg forstå ikke, at bogen på originalsproget hedder “Lavendelværelset” – den danske titel appellerer i langt højere grad til mig og passer i øvrigt også meget bedre til historien.
Men forestil jer, den her flydende boghandel med en dedikeret boghandler, der går op i at matche bøger til mennesker og deres sindstemninger. Han er tilnærmelsesvis en psykolog/psykoterapeut, der ordinere litteratur mod “weltschmerz”. Bøger som medicin mod hjertesorg, identitetskriser, det at falde for den forkerte mand igen og igen og så videre. Altså bortset fra, at den kære boghandler ikke formår at medicinere sig selv (selvfølgelig!).
Historien er bygget op omkring en egentlig ganske ordinær kærlighedshistorie, en historie om en sorgproces – men det er ikke det, den skal læses for, det er faktisk slet ikke det interessante. Bogen skal læses som en hyldest til litteraturens helende virkning, konceptet om det flydende, boglige apotek (jeg gad så godt bo på den husbåd!) og for de skønne litteraturhenvisninger.
Handlingen foregår i Frankrig, så selvfølgelig spiller kærligheden til mad og vin også en rolle. Bagerst i bogen finder man opskrifter på de retter, der bliver lavet undervejs (lavendelis er en ting – og det lyder, som noget, der skal afprøves), ligesom der er boghenvisninger til de værker, der dosseres. Det er så hyggeligt – det kan jeg virkelig godt li’, det er med til at skabe en god helhed.
Hvilke værker, hvor bøger og litteratur spiller en rolle, kan I anbefale?
Hvor lyder den bare fin!
Det er altså ret hyggeligt med bøger om bogelskere – det er ikke til at stå for.
Det lyder som en rigtig hyggelig bog. Tak for anmeldelsen.
Selv tak, Lea – den er nemlig lige præcis hyggelig! 🙂