De 17 bedste bøger i 2017 – det var heldigt, at jeg ramte 17 (altså inkl. forfattergengangere og serier), da jeg var færdig med min best of 2017-liste. Bøgerne kommer i tilfældig rækkefølge, eller cirka som de har fordelt sig henover året – så rækkefølgen er altså ikke udtryk for en prioritering (det kan jeg slet ikke!)… Let’s go back in time!
Den første bog (lydbog faktisk) som jeg afsluttede i 2017 brager ind på min topliste. Off Campus-serien slugte jeg i 2016 og 2017, og min favorit, bog nummer 3, Dømt ude var altså den første bog i 2017. Den er skøn!
Dødens mærker af Veronica Roth overraskede mig virkelig positivt. Den dukkede op som en dejlig overraskelse fra Forlaget Alvilda – og jeg kunne slet ikke lade den smukke bog være, men blev draget af den coveret og den blå farve. Selvom det lød langt mere sci-fi end jeg vanligt giver mig i kast med, så gik der ikke længe førend jeg måtte se hvad den gemte på. Sikke en medrivende historie – jeg venter i spænding på næste bog, som gerne skulle udkomme i år. Det er altså godt at blive rusket ud af sin comfortzone en gang imellem.
Nattens cirkus af Erin Morgenstern er endnu en stjerne for mig i 2017 – jeg ved godt, at jeg er totalt bagud – jeg stor nød den magiske fortælling om cirkusset.
Chimamanda Ngozi Adichies Brev til en nybagt forælder er helt klart også værd at nævne. Det lyder så let, når Adichie skriver om feminisme – så indlysende, men hun formulerer sig så delikat. Det er direkte og alligevel varsomt og uden løftede pegefingre. Americanah, ja, den er naturligvis også læseværdig og stryger med på listen.
Så er der to 2’er bøger – nemlig Dronningen af Tearling #2 (Invasionen af Tearling) som er så mega awesome, at jeg næsten ikke kan rumme det. Serien tager nogle drejninger og tvist, jeg på ingen måde havde forudset – og jeg kan stadig ikke gennemskue, hvordan historien kommer til at slutte. Det er fedt! Oooog Ravneringene #2 (Råddenskab) som egentlig minder lidt om Tearling #2 med sin meget dystre og depressive stil. Det er altså to serier, der er værd at tjekke ud.
En anden serie, der tog mig med storm – og som jeg slugte – i 2017 var Kenneth Bøgh Andersens Den Store Djævlekrig. Hvor den mand altså kan læse en lydbog op. Det er altså en lytning værd selvom man allerede kender historien.
Min favorit vikingehistorie so far Røde Orm af Frans G. Bengtsson. Den er altså fremragende, og igen en bog, der er fabelagtig at have i ørene.
Så napper vi lige to danske – nemlig Provinspis af Ditte Wiese og Er du okay, Matthias af Anika Eibe. Stærke ungdomsbøger som ramte mig lige i solar plexus.
Nicole Boyle Rødtnes serie ILTTYV er også en af favoritterne fra sidste år – den serie altså! Selvom vi igen er ude i noget lidt mere dystopiske end jeg ellers er fan af – så kan Nicole simpelthen altid skrive, så jeg kan li’ det.
Magiske Caraval af Stephanie Garber faldt jeg også pladask for – den har sine vibes ala Nattens Cirkus, og jeg kunne ikke andet end nyde den.
2017 betød også endelig (!) Spektrum tid igen. Jeg kastede mig over Ursiderne så snart jeg var hjemme fra Fantasifestival i Esbjerg. Det var genialt, og så dejligt at være tilbage, at jeg igen kastede mig over Geminiderne, blot som lydbog denne gang.
Den smukke – og langsomme – My Ántonia af Willa Cather kunne jeg heller ikke andet end fald for. Den er langsom, og nok ikke for alle, men med sit smukke sprog og kærligheden til prærien vandt Cather mig over på sin side.
Blækhat af Sissel-Jo Gazan overraskede mig også – jeg havde først og fremmest slet ikke tænkte, det var en bog, jeg skulle læse – men da jeg hørte den handlede om Aarhus, så måtte jeg naturligvis undersøge det nærmere. Bogen er hørt som lydbog og rigtig godt oplæst.
Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr var også en af de bøger jeg endelig nåede til i 2017. Den er så skrøbelig og fin. Doerr kan noget med sproget som ingen anden. Selvom slutningen godt kunne have været skåret lidt skarpere, så er det stadig en fantastisk god læseoplevelse.
Et nyt bekendtskab i 2017 gjorde jeg med min datter, da vi sammen læste den første bog om Mirja, De nye vinger. Sikke nogle skønne personligheder, og Gunvor Ganer Krejberg fortæller levende og uden at gå på kompromis med sproget selvom det er til børn.
—
Det blev i alt til 109 bøger i 2017.
Skriv et svar