Præsidentens Mand af Ted Sorensen (originaltitel “Counselor. A Life at the Edge of History” udgivet 2008)
Forlag: Gads Forlag
Sideantal 588
Læst på dansk
Lånt på biblioteket
Jeg har villet læse den her bog siden jeg læste en anmeldelse af den på politiken.dk i… jaa, 2010 tror jeg. Måske var det den her artikel.
Jeg har altid haft en svaghed for JFK og hele æraen omkring ham, det fascinerer mig. Jeg vil også mene, at man skal være interesseret i USA, amerikansk politik og JFK naturligvis for at finde bogen interessant. Den er ikke tung, selvom man godt kunne få det indtryk, sproget flyder – Sorensen kan sit kram, det er helt sikkert.
Bogen gennemgår de 11 år Sorensen fungerede som rådgiver (og herunder bl.a. taleskriver – medtaleskriver rettere, det var et samarbejde) for JFK. Valgkampen for at få JFK valgt til præsident, Cuba-krisen og mordet den skæbnesvangre dag i november 1963 beskrives. Men også de mindre begivenheder, hverdagen velsagtens, hvordan det politiske system fungerer, talerne, samarbejdet – og jeg synes Sorensen formår at gøre det alt sammen interessant og “letlæseligt” (du behøver ikke have en stor forhåndsviden om USAs politiske system, for at have fornøjelse af bogen). Sorensen hylder udentvivl JFK, men det bliver ikke vammelt, og det kammer ikke over. Det er en sober bog, så er man ude efter slibrige detaljer om eventuelle elskerinder (havde JFK en affære med Marilyn M.?) – ja, så er det den forkerte bog at tage ned fra hylden, det er slet ikke det bogen handler om.
Sorensen kommer endvidere ind på tiden efter JFK – overgangen efter mordet på JFK, hvor vicepræsident L. B. Johnson overtager præsidentembedet og sin tid som privatpraktiserende advokat i New York. Han holder sig indenfor de færdigheder, han erhvervede sig under arbejdet for JFK – og forsætter sin karriere med at arbejde med internationale forhold og rejser i den forbindelse verden tynd. Det er interessant læsning og en fascinerende karriere. Man hører også lidt om Sorensens baggrund – hans familiemæssige rødder, som forgrener sig til Danmark og Rusland (bedsteforældrene på begge sider er immigreret til USA) samt opvæksten i Nebraska. Og så er bogen i det hele taget velskrevet, velformuleret og velstruktureret – så der er også noget at hente, hvis man er interesseret i sprog, formuleringer, omformuleringer og kommunikation – det er ordenes magt fremfor den militæremagt. Helt i JFK (og Sorensens) ånd.
Jeg er begejstret og facineret af såvel JFK men i den grad også af Sorensen. Jeg er sikker på, du også vil være begejstret, hvis du har interesse for USA, politik og JFK – what’s not to like? Jeg spørg bare!
[…] 1960′erne, da jeg gik i gang med den. Men det passede ret perfekt med, at jeg lige har læst “Præsidentens Mand” om Kennedys præsidentperiode. Kennedy gik op i borgerrettigheder og man hører om konflikterne i […]
[…] startede året med at læse “Præsidentens Mand” af Ted Sorensen […]