Out of Africa af Karen Blixen, udgivet første gang i 1937, denne udgave i 2001 af Penguin Classics, læst med læseklubben, min bogreol, 4,5/5 stjerner
Karen Blixen giftede sig med Bror Blixen i 1914, og sammen styrede de en kaffeplantage i Kenya, indtil de i 1921 blev skilt. Karen Blixen drev farmen frem til 1931, hvor hun var tvunget tilbage til Danmark på grund af sammenbrud på kaffemarkedet.
De fleste kender jo nok Karen Blixens historie fra den afrikanske farm i grove træk enten fra Hollywood filmatiseringen eller bogen. Selvom det er mange, mange år siden, jeg sidst har set filmen, så kan jeg sige, at bogen er anerledes. Den er slet ikke så meget en kærlighedshistorie som forventet.
Nok er der tale om en kærlighed til farmen og til Afrika. Men ikke mændene, som vi kender fra filmen. Selvom jeg ikke længere husker filmen i detaljer, så havde jeg alligevel forventet, at der ville være mere fokus på de to mænd, Blixen og Denys.
Ægtemanden, Bror Blixen, bliver nævnt med ét ord i bogen. Der står ikke noget eksplicit om, hvilket forhold Denys og Karen Blixens har haft. Han bor på farmen, når han er på de kanter. Men det er ikke krystal klart, at det er et kærlighedsforhold. Der er ingen følelser beskrevet. Og det undrede mig især ved hans dødsfald. Man fornemmer det lidt, da Blixen leder efter hans gravsted som skal være et helt præcist sted med udsigt over farmen – men vidste jeg ikke, at de havde haft et forhold, ville jeg ligeså vel kunne tro, der blot var tale om venskabelige følelser. Godt nok er Denys en af de venner, der i bogen nævnes oftest som besøgende på farmen, men alligevel. På bagsiden, står der at bogen handler om Blixens kærlighed til Denys. Det synes jeg måske ikke er specielt rammende.
Historien er skrevet utrolig smukt, og meget detaljeret. Især første del, som klart står stærkest, og da jeg læste den del, havde jeg en helt klar opfattelse af at læse en 5-stjernet bog. Det blev nedskaleret lidt efterfølgende. Især synes jeg, at de små anekdoter eller historier, i den del, der hedder Visiters to the farm, er svag.
Da Blixen står for at forlade farmen, den sidste del af bogen, kommer der lidt mere sammenhængende historie igen, men jeg synes slet ikke, det er så smukt som starten. Det er ikke bare fordi handlingen er mindre idyllisk (farmen er solgt og Denys er død), det er ligeså meget selve sproget.
Blixen har skrevet bogen både på dansk og engelsk og så vidt jeg ved, udkom de på samme tid.
Skriv et svar